Vuurwerk - Vuurwerk en Huisdieren

Met de feestdagen staat ook weer Oud en Nieuw voor de deur. Zijn deze dagen voor de meeste mensen een groot feest, voor de meeste huisdieren vormt het afgestoken vuurwerk een ware nachtmerrie. Wat kunnen we voor onze huisdieren doen om zo soepel mogelijk door deze dagen heen te komen?
 
Narcose tabletjes; NIET FIJN!
 
Tot voor kort werd er veelvuldig gebruik gemaakt van een aantal narcose-middelen waarvan uit recente onderzoeken is gebleken dat deze de honden en katten wel lichamelijk verslappen, maar geestelijk juist extra gevoelig maken voor geluid. Uw huisdier is dus juist nog angstiger, maar kan het niet uiten! Geen fijne situatie dus. Bovendien gaat het hier om, weliswaar lichte, sedatie en is dus niet geheel zonder gevaar.

 • De mogelijkheden
  Vanwege de bovengenoemde nadelen is er steeds meer gezocht naar alternatieven. Welk middel of welke methode het beste is voor uw huisdier is helaas vaak een kwestie van uitproberen. Wij helpen u graag de juiste methode te kiezen en geven u advies op maat.
   
  Altijd doen: Omgeving zo prettig mogelijk maken!
   
  •Als uw huisdier erg bang is houdt u hem uit de buurt van vuurwerk. 
  •Honden aan de riem uitlaten! 
  •Doe de gordijnen dicht en lichten en radio aan. 
  •Ramen en deuren dicht om ontsnappen te voorkomen. 
  •Zet voor katten eten, drinken en een kattenbak op de kamer waar ze zich ophouden. 
  •Beloont u in ieder geval niet het angstige gedrag door te troosten, dit maakt het alleen maar erger!
  •Niet troosten wél afleiden door samen spelletjes te doen.
  •Eventueel brengt u uw hond of kat naar een afgelegen pension.

Veilige medicatie. Geschikt voor:  Hond en kat
Er bestaan natuurlijke, nieuwe en veelbelovende middelen die de angst verminderen bij honden en katten, vraag uw dierenarts. Verminderde angst maakt de hond of kat ook ontvankelijker om te leren en kan dus bij uw huisdier prima gecombineerd worden met gedragstherapie zoals bijvoorbeeld de Help!cd

Gedragstherapie
Hoe lang van te voren beginnen? Minimaal 1-2 maanden Geschikt voor: Hond en Kat 
Is vuurwerkangst voor uw hond een extreem groot probleem, laat eens een gedragsdeskundige bij u thuis komen.  

•Help! cd
Het zou natuurlijk het mooiste zijn als uw huisdier helemaal niet meer bang zou zijn voor vuurwerk. Met behulp van de cd Help!, wat training en geduld is het mogelijk de meest bange honden over hun angst heen te helpen. Niet alleen voor vuurwerk maar ook voor andere geluiden als onweer is dit een zeer werkzame methode.
 
Rustgevende verdampers
Hoe lang van te voren beginnen?
Minimaal 2 weken Geschikt voor: Hond en kat

Beschrijving
Voor de hond en de kat bestaan er verdampers (resp. DAP en Feliway)  die u simpelweg in het stopcontact steekt. Deze verdampers geven feromonen af die een rustgevend effect op uw huisdier kunnen hebben. U begint minimaal 2 weken van te voren en laat de verdamper nog een week zitten.

Veel plezier en fijne feestdagen.