José Cornelisse (Fionnmaë) 1948 - 2016

© 2012 Jose Cornelisse Fionnmaë Iirish WolfhoundsVandaag ontvingen wij het droeve bericht dat José Cornelisse (Fionnmaë Irish Wolfhounds) op 23 mei 2016 onverwacht op 67 jarige leeftijd in haar woonplaats Kusadasi in Turkije is overleden.

Niet alleen worden wij nu gedwongen afscheid te nemen van een bijzondere vrouw maar verliezen we ook één van de grootste Ierse Wolfshond fokkers in Nederland.

De door José gefokte Ierse Wolfshonden zijn wereldwijd bekend en gewaardeerd.
Vele collegafokkers hebben honden uit de Fionnmaë kennel gehad of de reuen gebruikt voor hun fokkerij. Talloze 'pupkopers' hebben hun Ieren bij José vandaan gehad.


Diverse beginnende fokkers in binnen- en buitenland heeft zij geholpen bij het zetten van hun eerste stappen in de fokkerij. Zij konden altijd bij haar aankloppen voor raad of advies. José kon en wilde haar kennis over het ras graag delen.

Vanaf haar eerste gefokte nest in 1981 is José altijd open en eerlijk geweest over datgene wat zij aan ziekten of afwijkingen tegen kwam in haar nesten.
Dat is haar niet altijd in dank afgenomen en resulteerde soms in meer dan forse kritiek. José beschikte over een veerkracht waardoor ze dit soort kritiek over zich heen kon laten gaan en rustig door ging op de door haar gekozen weg. Vele kampioenen heeft Jose gefokt, haar honden showen en ermee winnen vond ze geweldig maar als haar Ier werd verslagen door een mooiere Ier had ze daar geen enkele moeite mee en feliciteerde zij de winnaar zonder enige rancune.

Gezonde, mooie, goed gebouwde en bewegende Ieren fokken dat was het doel wat José in haar fokkeriij voor ogen had. Nadat ze zich realiseerde dat dit doel niet te bereiken viel binnen de gevestigde orde stapte zij zonder aarzelen over naar Stichting de Ierse Wolfshond (later NIWC). Samen met de andere bij de SIW aangesloten fokkers heeft José, ondanks forse kritiek van buitenaf, grote stappen gezet door het ras en de gezondheid centraal te stellen. Zonder aarzelen maakte José de goede én slechte onderzoeksresultaten van haar honden openbaar en publiceerde deze later op internet.

Rond 2012 is José, min of meer gedwongen, door veranderende woonomstandigheden gestopt met haar fokkerij. Met bloedend hart en veel stil verdriet heeft zij haar Ieren weggegeven aan verschillende mensen waar zij het vertrouwen in had dat deze goed voor haar honden zouden zorgen.

Niet lang daarna verhuisde José naar Turkije en heeft het daar, dankzij de mooie temperatuur en daardoor de kans om als echte waterrat iedere dag in zee te kunnen zwemmen, heerlijk gehad. Maar 'haar' honden, de Ierse Wolfshonden heeft zij ontzettend gemist. Regelmatig kwam zij naar Nederland voor familiebezoek maar ook omdat zij dan weer in de nabijheid van diverse Ieren kon zijn.

Eind 2014 heeft José ervoor gekozen om haar kennis en knowhow aan te wenden voor het toen nog prematuur zijnde outcross-project. Opnieuw liet zij hiermee zien een omslag in de manier van denken ten opzichte van ongeschreven fokregels en -wetten te kunnen maken. Opnieuw volgde er kritiek en opnieuw koos zij bewust voor haar ras. Enorm veel kennis en energie heeft ze in het outcrossproject gestoken en daar zijn we haar zeer erkentelijk voor.

Naast een gedreven fokker verliezen we in José een bijzonder, grappig, soms wat eigenzinnig, maar in alle situaties zichzelf zijnde mens. Een eerlijk mens die open was over de 'fouten' die ze als mens en in haar fokkerij maakte, maar die ook trots en blij kon zijn als het goed ging. Een mens die urenlang bevlogen kon praten over haar honden, het fokken en meer. Maar ook een mens die oprecht geinteresseerd was in haar medemens.

We zullen José gaan missen.

We wensen haar dochter, schoonzoon, kleinkinderen en overige familie heel veel sterkte.

Het bestuur.

Klik HIER voor de film 'A visit at Fionnmaë' door Henny van den Berg

U kunt, indien u dat wil,  uw condoleance of reactie plaatsen in het gastenboek ( klik HIER ) of per e-mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
De condoleances/reacties zullen aan de dochter van José worden doorgegeven.