Persbericht Raad van Beheer

Zondag 28 september 2014

Eerste rashondenpups ontvangen DNA-afstammingsbewijs

Eind september reikte de Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie op het gebied van rashonden in Nederland, de eerste DNA-certificaten uit aan een nest rashondenpups.

Bij© 2014 Fotograaf: Suzanne Verhagen/Raad van Beheer. dekkingen vanaf 1 juni 2014 krijgen voortaan alle rashondenpups een verplicht DNA-afstammingsbewijs. Van alle rashondenpups en hun ouders wordt daarvoor DNA afgenomen. Het DNA wordt ook bewaard voor gezondheidsonderzoeken. Dat is goed nieuws voor pupkopers en rashondenfokkers. Zo is zeker dat de opgegeven ouders ook echt de ouders zijn, maar kan ook veel gerichter gewerkt worden aan het verbeteren van de gezondheid van rashonden.

Deze maatregel is uniek voor Nederland en geldt uitsluitend voor de rashonden met officiële Raad van Beheer stamboom. De pups die de eerste DNA-afstammingsbewijzen in ontvangst mochten nemen waren van © 2014 Fotograaf: Suzanne Verhagen/Raad van Beheer.het ras Shetland Sheepdog.

De Raad van Beheer ziet in het uitreiken van de eerste DNA-certificaten de bevestiging dat de kynologie de verantwoordelijkheid neemt voor de verbetering van de gezondheid en het welzijn van de rashonden in Nederland.

De verplichte DNA-controle voor rashonden is onderdeel van het plan van aanpak ‘de gezonde en sociale hond in Nederland’ dat naar verwachting eind van dit jaar gereed is.
Dit plan van aanpak is op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken door de Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie op het gebied van rashonden in Nederland, opgezet. In dit breed gedragen projectplan staan concrete maatregelen die gedrag, welzijn en gezondheid van de hond in Nederland gaan verbeteren.

Over de Raad van Beheer
De gezondheid en het welzijn van de honden is leidend in het beleid van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, de overkoepelende organisatie op het gebied © 2014 Fotograaf: Suzanne Verhagen/Raad van Beheer.van rashonden in Nederland. Gezondheidsproblemen pakt de Raad van Beheer daarom samen met de aangesloten rasverenigingen adequaat aan.

Voor meer informatie over het duurzaam fokbeleid van de Raad van Beheer kunt u terecht op www.raadvanbeheer.nl/fokbeleid.

bron: raad van beheer