DNA-afname vanaf 1 juni 2014 verplicht

Verplichte DNA-afname en -afstammingscontrole
Vanaf 1 juni 2014 krijgen alle rashondenpups een verplicht DNA-afstammingsbewijs. Van alle rashondenpups en hun ouders wordt daarvoor DNA afgenomen. Het DNA wordt ook bewaard voor gezondheidsonderzoeken. Dat is goed nieuws voor pupkopers en rashondenfokkers. Zo is zeker dat de opgegeven ouders ook echt de ouders zijn, maar kan ook veel gerichter gewerkt worden aan het verbeteren van de gezondheid van rashonden.

Ingangsdatum verplichte DNA-afname en –afstammingscontrole
De ingangsdatum van de verplichte DNA-afname en –afstammingscontrole is 1 juni 2014. Dit betekent dat bij alle dekkingen op of na 1 juni 2014 de verplichting geldt.

Mogelijke situaties bij fokker
Bij veel fokkers roept de verplichte DNA-afname vragen op. Om de procedure voor u als fokker te verduidelijken, treft u HIER een overzicht aan van de meest voorkomende situaties voor u als fokker van rashonden. Per situatie wordt de te volgen procedure beschreven.

Aanvraag DNA profiel
Voor welke hond wilt u een DNA profiel aanvragen, klik HIER

Meest gestelde vragen en antwoorden
Voor de meest gestelde vragen en antwoorden mbt. DNA-afname en -afstammingsonderzoek, klik HIER

Geaccrediteerde buitenlandse laboratoria
Geaccrediteerde buitenlandse laboratoria vind u HIER

Meer procedures en de uitvoeringsregels worden de komende tijd vastgesteld mede in overleg met de werkgroep fokkerij en gezondheid. Dit betekent dat nog niet alle details volledig bekend zijn.