strengere regels voor hondenfokkers

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van de SP: hobbyfokkers van honden moeten zich aan dezelfde regels houden als professionele hondenfokkers.

Meer dan 90 procent van de fokkers van rashonden zijn hobbyfokkers, hondeneigenaren die hun nestjes verkopen. Juist deze fokkers dragen door hun deelname aan hondententoonstellingen bij aan inteelt en extreme uiterlijke eigenschappen. Om die te voorkomen, gelden de nieuwe regels nu ook voor hen.

Gezonde dieren
De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat de dieren gezonder worden. De hondenkoper komt hiermee ook sterker te staan als de nieuwe hond ziek blijkt te zijn of een erfelijke aandoening blijkt te hebben, die had kunnen worden voorkomen.

De nieuwe regels gelden niet alleen voor het fokken van honden, maar ook voor andere gezelschapsdieren als (ras)katten, konijnen, papegaaien en paarden.

De nieuwe regels die nu ook opgaan voor hobbyfokkers:

 • 1. De wijze waarop met gezelschapsdieren wordt gefokt mag het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen niet benadelen.
 • 2. In elk geval wordt bij het fokken, bedoeld in het eerste lid, voor zover mogelijk voorkomen dat:
  a. ernstige erfelijke afwijkingen en ziekten aan nakomelingen worden doorgegeven
  b. uiterlijke kenmerken worden doorgegeven aan of kunnen ontstaan bij nakomelingen die schadelijke gevolgen hebben voor welzijn of gezondheid van de dieren
  c. gefokt wordt met gezelschapsdieren met ernstige gedragsproblemen
  d. voortplanting op onnatuurlijke wijze plaatsvindt
  e. het aantal nesten dat een gezelschapsdier krijgt de gezondheid of het welzijn van dat dier of de nakomelingen benadeelt.

bron: RTL Nieuws