Teken - Teken, pas op!

Teken, hun larve en nymphen (onvolwassen stadia) bevinden zich in de natuur op bijvoorbeeld gras of bladeren. Als er een gastheer langskomt laten ze zich hierop vallen. Deze gastheren kunnen bijvoorbeeld mensen zijn maar ook honden, katten, paarden, koeien of knaagdieren.
De teek hecht zich vervolgens aan deze gastheer en voeden zich met bloed. Deze bloedmaaltijd kan van enkele dagen tot 3 weken duren waarna de teek van de gastheer valt.

Verschillende teken
In de Benelux zijn voornamelijk de harde teken (Ixodae) van belang. Ze worden zo genoemd omdat deze teken een schild op hun rug dragen. De Ixodes ricinus is hier de gewone, algemeen voorkomende teek. Soorten uit Zuid-Europa kunnen na een vakantie bezoek worden meegenomen en kunnen zich in ons klimaat op warme plekjes handhaven.

Risicoperioden
Het voorjaar en de herfst zijn bekende periodes waar het risico erg hoog is om een tekenbesmetting op te lopen.
Dit hangt helemaal van het klimaat af. Ook in de zomer moet er goed tegen teken beschermd worden.
Een goede tekenbestrijding is van groot belang omdat teken verschillende ziektes met zich mee kunnen dragen.

Door teken overgebrachte ziektes
Doordat de teken zich in de huid vastzetten krijgt uw huisdier jeuk en irritatie. Ook al heeft de teek losgelaten kan er gedurende enige tijd een verdikking en ontsteking van de huid voordoen. Wereldwijd zijn teken ook verantwoordelijk voor het overbrengen van allerlei ziektes. De ziekte van Lyme is in de Benelux de belangrijkste ziekte die door teken wordt overgebracht. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die Borrelia burgdorferi heet. Deze ziekte is ook gevaarlijk voor de mens.
In het Middellandse Zee gebied dragen teken nog andere ziektes bij zich, waar voornamelijk een hond erg ziek van kan worden. Een voorbeeld hiervan is Babesiosis, veroorzaakt door een eencellige parasiet. Daarom is ook in het buitenland een goede teken bestrijding erg belangrijk.

Tekenbestrijding
Teken dragen gemiddeld 48 uur na aanhechting deze ziektes via hun spuug naar de gastheer over. Ziet u een teek op uw huisdier dan moet hij ook zo snel mogelijk verwijderd worden. Doe dit niet met alcohol of boter, hiervan schrikt de teek en is de kans op ziekteoverdracht vergroot. Het beste kunt u met een tekentang of pincet met een draaiende beweging de teek verwijderen.
Het kopje en de pootjes moeten meekomen anders komt er alsnog een ontsteking. Als de teek eenmaal verwijderd is mag het plekje wel ontsmet worden.

Het is natuurlijk het allerbeste als u ervoor kan zorgen dat uw huisdier helemaal geen teken krijgt. Dit kan door Frontline te gebruiken en/of een Scalibor tekenband. Het duurt 2 weken voordat deze band werkt maar daarna werkt hij een half jaar.

Overige artikelen met betrekking tot teken:

  • Babesiose bij de hond in Nederland
  • Dermacentorteek
  • ixocde ricinusteek
  • teken en de ziekte van lyme