Teken - Teken hoe sneller eruit, hoe beter

Bron: Dagblad de Telegraaf dd. 13 juni 2006

"Het stikt weer van de teken dit jaar en het wordt alleen maar erger, dus opgepast", aldus dierenarts Herman Aa.

Vorig jaar zijn er in Nederland, met zekerheid, vier honden overleden aan de door de dermacentorteek overgebrachte ziekteverwekker Babesiosis canis. Deze teek, die eigenlijk in de tropen thuishoort, komt dus blijkbaar nu ook hier af en toe voor.

dermacentorteek
dermacentorteek

Preventie
Een goede tekenbestrijding is essentieel maar helaas niet altijd even makkelijk. Mensen en dieren worden door volwassen teken gestoken/gebeten, maar veel vaker door de nimfen, die veel kleiner zijn. Vooral in voor- en najaar zijn ze actief. Teken wachten hun gastheren op, hangend aan twijgjes en grashelmen of het hoge planten.
Tijdens de droge perioden hebben de teken een tekort aan water en kruipen ze in de bodem om vocht op te nemen. Ze houden dan ook van een terreintype met een vochtige strooisellaag.
Het duurt een tijdje voordat een teek zich heeft vastgezet. Dit doen ze met behulp van een cementlaagje. De zuigsnuit werkt zich daarbij diep in de huid en 24 uur daarna wordt speeksel van de teek in de wond en dus in het bloed gespoten. Wanneer een teek vóór die tijd wordt verwijderd zal er geen probleem ontstaan.
Het is dus verstanding om altijd een tekenpen ( tekentang) mee te nemen zodat de teek direct verwijderd kan worden, maar desnoods kunt u de teek eruit krabben met de nagel. Als dat binnen 24 uur gebeurt kan er niets misgaan. Nooit de teek vooraf 'verdoven' met alcohol, brandende sigarettenpeuk etc. want dan raakt de teek 'in de stress' en gooit hij als in een shockreactie alle gifstoffen uit zijn lijf in uw lijf of in dat van uw huisdier.

Ook als u geen teek hebt gezien, maar wel plotseling een grote ronde rode vlek krijgt, moet u snel naar de dokter ermee. Bij uw huisdier is het risico van de normaal in Nederland voorkomende ixodes ricinusteek – die bij de mens de ziekte van Lyme veroorzaakt – minder, maar als ze er veel hebben, voelen ze zich daar echt niet lekker bij.
Alleen de hierboven besproken van oorsprong tropische dermacentorteek bevat soms de voor honden dodelijke ziekteverwekker Babesia canis. Een vaccinatie hiertegen is mogelijk.
Dierenarts en dierenwinkel hebben goede preventieve middelen tegen teken voor hond en kat.
En voor uzelf: goede beschermende kleding in de bossen en goed controleren iedere dag, ook in uw weelderige haardos.