Homeopathie - Klassieke homeopathie voor dieren (2) - allergie bij dieren

In dit tweede artikel over klassieke homeopathie voor dieren gaat veterinair homeopaat Sita van der Munnik in op verschillende vormen van allergie bij dieren, de meest voorkomende soorten en hoe ze homeopatisch behandeld kunnen worden.

Het afweersysteem van een lichaam, ook wel het immuunsysteem genoemd, is in staat schadelijke stoffen te herkennen en uit de weg te ruimen. Indien het afweersysteem in werking treedt tegen stoffen die niet direkt schadelijk zijn, spreken we van een allergie. Met andere woorden: het afweersysteem reageert abnormaal fel op een van buiten het lichaam afkomstige ''onschadelijke'' stof. Zo'n stof noemen we een allergeen. Ingeval van allergie maakt het lichaam anti-stoffen aan die er op hun beurt voor zorgen dat er histamine vrijkomt. Het is deze histamine die ziekteverschijnselen veroorzaakt, variërend van huiduitslag en jeuk tot eczeem en zeer lastige aandoeningen aan de slijmvliezen.

Er zijn talrijke soorten allergie, waarvan we er hier enkele zullen noemen.

Contactallergie
Bij een contactallergie reageert het dier overgevoelig op stoffen waarmee de huid in aanraking komt. Deze stoffen hoeven op zich niet irriterend te zijn, maar doordat het dier vaak langere tijd in contact is gekomen met een bepaalde stof, kan het afweersysteem daarop agressief gaan reageren. Een dergelijk contactallergie komt vaak voor op onbehaarde lichaamsdelen, zoals tussen de tenen, aan de binnenkant van de poten, op de liezen en de balzak (het scrotum). Deze allergie kan variëren van kleine pukkeltjes tot behoorlijke zwellingen en open plekken. In een vroeg stadium kan rhus toxicodendron (gifsumak) een goed werkend homeopatisch middel zijn. Het geneesmiddelenbeeld (het ziektebeeld dat bij dit middel past) ziet er dan als volgt uit: Het dier heeft veel jeuk, maar er is nog geen sprake van pukkeltjes. Natte kou verergert de kwaal en niet zelden zien we dat een dier waarbij dit middel past aanleg heeft voor gewrichtsproblemen.

Indien er een grote zwelling is ontstaan is apis mellifica (bijengif) een passend middel. Cardiospermum (blaaserwt) is een algemeen middel passend bij allergieën; het stimuleert de werking van het afweersysteem. Lachesis (slangengif) past bij huidklachten met algemene infecties en blauwgekleurde ontstekingshaarden. Dit komt voor bij netelroos, een allergische huidreactie die voornamelijk aan de linkerkant van het lichaam voorkomt. Het komt zo plotseling dat het lijkt of het dier in de brandnetels heeft gerold.

Huidallergie
Ook is het mogelijk dat een dier een aangeboren overgevoeligheid heeft voor bijna ALLE denkbare stoffen. Men noemt dit een atopie. Gaat men bij een dergelijk dier een allergietest doen, dan zal het dier overgevoelig blijken op nagenoeg alle testpunten! Een homeopatische behandeling kan zeer doeltreffend werken, mits men bij dit dier het juiste homeopatische constitutiemiddel weet te vinden. Een constitutiemiddel is een middel passend bij het hele gestel en de klachten van het dier. Om dit te kunnen bepalen moet de homeopaat heel veel weten over het uiterlijk, het karakter en de eigenaardigheden van het dier. Men noemt dit binnen de homeopathie het stellen van een type-diagnose.

Slijmvliesallergie
Ook de slijmvliezen kunnen allergisch reageren als ze in contact komen met bepaalde stoffen. Dit kan zich uiten in waterige, soms irriterende uitvloeiing uit ogen en neus. Euphrasia (ogentroost) kan in dit geval heilzaam werken. Asthmatische klachten als gevolg van allergie, zoals benauwdheid en hoest, reageren vaak gunstig op ammi visnaga (fijn akkerscherm). Indien het slijmvlies van de luchtwegen ontstoken en sterk gezwollen is, er veel slijm wordt geproduceerd en de patiënt kortademig en benauwd is, kan grindelia robusta de allergische reaktie verminderen of zelfs wegnemen.

Ook werkt men in de homeopathie met nosoden (extrakten) van allergenen: bij gebleken allergie voor huisstof, huisstofmijten, kattenhaar etc., zijn er diverse nosoden van allergenen mogelijk. Het allergeen wordt dan op een homeopatisch manier verdund (gepotentieerd), om hier de patiënt mee te behandelen.

Allergie voor insektenbeten
Sommige dieren zijn overgevoelig voor insektenbeten. Indien ze een wespensteek oplopen, kunnen er allerlei zwellingen acuut optreden, vooral van de snuit, beide oogleden en de oorschelpen. Het dier wordt heel onrustig. Kunt u de angel van de wesp nog vinden, dan zult u deze snel moeten verwijderen. Verder kan men als homeopatisch middel meteen apis mellifica (bijengif) toedienen, in acute gevallen om het kwartier, totdat de zwelling afneemt. Hierna nog enkele dagen 2-3x daags een dosis. Verder zou ik willen adviseren om tevens ledum (moerasrozemarijn) te geven, een middel passend bij bijt- en steekwonden. Indien ook het strottenhoofd opzwelt en het dier benauwd wordt, moet u direkt met het dier naar de dierenarts!

Vlooienallergie
Jeuk wordt bovendien vaak veroorzaakt door vlooienbeten. Er hoeft maar één vlo even op het dier te hebben gezeten en het dier één keer te hebben gebeten, of er kan sprake zijn van langdurige jeuk en huidproblemen. Vlooien komen bijna overal voor en vermenigvuldigen zich razendsnel. U dient ze effectief te bestrijden: dat betekent niet alleen vlooienbestrijding op uw huisdier(en) zelf, maar vooral ook de meebehandeling van de leefomgeving. De vlooien die zich op het dier bevinden zijn er naar verhouding maar weinig ten opzichte van de hoeveelheid in de woonomgeving! Vlooienbestrijding dient u het hele jaar door te doen, ook in de winter, met hele goede (en veilige) middelen van de dierenarts. Natuurlijke middelen als etherische oliën etc. bieden nooit een 100% bescherming tegen vlooien, en aangezien één beet de hele cirkel weer in werking kan zetten en uw dier langdurige jeuk en huidproblemen kan bezorgen, een reden om dit zeer goed aan te pakken.

Een goed werkend homeopatisch middel tegen vlooienallergie is ctenocephalum. Dit middel wordt bereid uit een extrakt van vlooien. Bij reeds opgelopen vlooienbeten kan het middel ledum de jeuk direkt wegnemen. Beide middelen mogen ook gecombineerd gegeven worden.

Voedselallergie
Tenslotte wil ik voedselallergie onder uw aandacht brengen. Ook dieren kunnen allergisch zijn voor bepaalde stoffen die in de voeding voorkomen. Kies in elk geval een voeding zonder conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen en anti-oxydanten. Veel goedkope (huis)merken of merkloze voeders bevatten deze stoffen. Tengevolge van een voedingsallergie kunnen huidproblemen ontstaan, variërend van zwellingen, rode vlekken, tot pukkels en etterende huidabcessen. Bij een voedselallergie kan men in elk geval het middel echinacea angustifolia (kegelbloem) inzetten, om de weerstand in zijn algemeenheid op te vijzelen, waardoor het afweersysteem beter kan gaan funktioneren. Ook cardiospermum (blaaserwt) is inzetbaar.

Er zijn dus allerlei homeopatische middelen mogelijk tegen allergie, maar ook hier geldt weer dat een juiste type-diagnose noodzakelijk is voor het vinden van een juist constitutiemiddel.


Sita van der Munnik
Veterinair homeopaat