Skelet - Spondylose

TRAMMELANT MET HET SKELET

Spondylose is een aandoening van de wervels. Aan de zijkanten en aan de onderzijde van het wervellichaam wordt extra bot gevormd. Dit bot kan omliggende weefsels irriteren wat tot klinische klachten kan leiden. Spondylose wordt voornamelijk aangetroffen bij de middelgrote en grote honden op gevorderde leeftijd. Bij Boxers wordt het zeer frequent waargenomen en de uitzondering is dat het bij dit ras reeds op 1 à 2-jarige leeftijd kan optreden.

Diagnose
Het bewegen van de rug wordt pijnlijk wat zich bijvoorbeeld uit in het feit dat de hond niet meer in de auto wil springen of geen trap meer wil lopen. Ook stijfheid bij het overeind komen na enige tijd gelegen te hebben behoort tot de symptomen. Met behulp van röntgenopnamen kan geïnventariseerd worden op welke plaatsen en in welke mate de aandoening aanwezig is. Zelden is er sprake van beschadiging van de zenuwen die in de directe nabijheid van de wervellichamen lopen. Zenuwuitval is dan ook een zeldzaam waargenomen symptoom. Wel kan door de toegenomen weefseldruk in de directe omgeving van de zenuw pijn ontstaan. Uiteindelijk kunnen wervels met elkaar vergroeien, de bewegelijkheid is dan verloren maar de irritatie neemt door de stabilisatie wel af. Helaas is de aandoening vrijwel altijd op meerdere plaatsen aanwezig zodat er altijd wel een gevoelige plaats overblijft.
Een bijzondere locatie is die bij de overgang van de laatste lendenwervel naar het staartbeen. Op deze plaats kunnen de botwoekeringen dusdanige vormen aannemen dat als gevolg hiervan er wel zenuwuitval optreedt. De klachten kunnen zo ernstig worden dat de hond ge-euthanaseerd moet worden. Deze vorm is vooral bekend bij de Duitse Herder. Problemen op deze plaats kunnen verschillende oorzaken en gevolgen hebben en vereisen dan dus ook een specifieke aanpak waarover een andere keer meer.
De artroses zijn niet te verwijderen zodat de behandeling streeft naar het vertragen van de artrosevorming en het optimaliseren van alle andere factoren die een rol spelen bij de klachten. Vaak betreft het wat grotere honden op gevorderde leeftijd, niet zelden zijn er dan ook nog meerdere problemen aanwezig zoals heupdysplasie en knieproblemen.

Behandelingsplan
Als de problemen goed geïnventariseerd zijn dan kan een individueel behandelingsplan opgesteld worden.
Met behulp van medicatie en gerichte bewegingstherapie is het vaak mogelijk om een stabiele situatie te bereiken voor de hond, vrij van pijn en met ruim voldoende levenskwaliteit.
Preventieve maatregelen zijn bij deze aandoening niet mogelijk.
Op onze website kunt röntgenfoto's bekijken en eventueel vragen stellen over dit onderwerp.

B.J. Carrière, Dierenarts Dierenkliniek Ermelo (spoed)kliniek voor gezelschapsdieren.
Tel: 0341-553325 website:
www.dierenkliniek-ermelo.nl