Insecten - Pas op voor de eikenprocessierups!

bron: ©Daan Kranendonk Dierenarts, Dierenkliniek Putten

Recent kwam Jacky, een 5 jarige kruising Jack Russell Terriër teefje bij ons in de kliniek. Ze was erg ziek. Ze kwijlde, was misselijk, wilde niet eten en drinken en trilde heel erg.
Opvallend was dat ze een dikke donkerrood verkleurde tong had en constant smak bewegingen maakte. Hoe zou haar tong zo plotseling ontstoken kunnen zijn? In eerste instantie werd aan contact met een irriterende stof gedacht. We stelden een behandeling in met pijnstillers-ontstekingsremmers en een breedspectrum antibioticum.

Maar een dag later was Jacky nog zieker. Ze had nog steeds geen hap gegeten, gaf vocht uit haar maag op en had milde symptomen van uitdroging. Haar tong was nog meer gezwollen en het voorste deel was over een oppervlak van 4 cm2 blauw/paars. Het was voor de eigenaar ondoenlijk om de medicatie toe te dienen, daarvoor was Jacky’s bekje te pijnlijk. We besloten Jacky op te nemen en aan een infuus te leggen. Daarmee werd behalve vocht ook de medicatie toegediend. Zo zou ze in elk geval niet uitdrogen.

Niet drinken is al snel levensbedreigend voor honden. Een gezonde hond kan in tegenstelling tot bijvoorbeeld een kat wel 3 weken zonder voedsel. De pijnmedicatie werd opgevoerd en er werd een medicijn tegen de misselijkheid toegevoegd. Ik stond op het punt te bellen met het Nederlands Vergiftigingscentrum toen de eigenaar me informatie liet zien over de processierups en wat die kan aanrichten bij honden. Een zoektocht op internet leverde veel informatie op. Vooral in het zuiden van het land zijn er al veel honden erg ziek geworden door contact met deze rups en er zijn zelfs honden aan gestorven.

Jacky is na 2 dagen in onze opname weer goed opgeknapt. Haar tongpunt is afgestorven en zal er eerdaags afvallen. Dat is nu niet meer een pijnlijk proces. Ze eet en drinkt weer goed en is naar huis gegaan. We hopen dat ze niet opnieuw vergiftigd wordt door de eikenprocessierups.

DE EIKENPROCESSIERUPS
De eikenprocessierups veroorzaakt al enkele jaren problemen in Nederland vooral in de periode mei tot augustus. Uiteindelijk vervelt de rups tot een onopvallende nachtvlindertje.

De rups is vanuit België en Zuid Nederland nu verspreid over heel Nederland tot in Groningen. Vooral in eiken langs lanen, parken, campings maakt ze haar nesten. In de grotere eikenbossen veroorzaakt ze minder problemen, omdat daar meer natuurlijke vijanden , zoals de sluipwesp zijn. De rups dankt zijn naam aan de lange optocht waarin de rupsen ’s nachts over de zuidkant van de eikenstammen op zoek gaan naar eikenbladeren. Zo’n processie kan wel 10 meter lang worden.

De rups veroorzaakt niet alleen schade aan de eikenbomen, maar kan ook gezondheidsproblemen opleveren voor mens en hond. De volwassen rups is grijsgrauw en wordt zo’n 3,5 cm lang. Hij heeft 100.000 tot 1 miljoen pijlvormige brandharen op zijn lijf, die hij kan “afschieten”. Als zo’n haar op de huid of slijmvliezen komt kan er een allergische reactie optreden. Bij Jacky is deze reactie heel heftig geweest. Misschien heeft zij wel een rups in haar bekje gehad of zelfs ingeslikt. Dat zou ook de ernstige misselijkheid kunnen verklaren.

Ik heb de eigenaar geadviseerd om meteen in haar gemeente melding te maken van dit incident. De meeste gemeentes hebben een meldpunt en mensen kunnen daar doorgeven dat ze de rups hebben gesignaleerd of problemen door de rups ervaren hebben. Er wordt dan een bestrijdingsplan gemaakt door de betreffende gemeente

Daan Kranendonk Dierenarts
Dierenkliniek Putten