Teken - Ziekte van Lyme bij de hond

teek

In Nederland is gemiddeld 20% van de teken besmet met een bacterie genaamd Borrelia burgdorferi. Wanneer een hond gebeten wordt door een teek kan deze bacterie overgebracht worden op de hond en kan de hond de ziekte van Lyme ontwikkelen. De ziekte van Lyme kan koorts, verminderde eetlust, lusteloosheid en kreupelheid veroorzaken. Als na lichamelijk en aanvullend onderzoek door een dierenarts de verdenking Lyme blijft bestaan, kan de hond behandeld worden met een antibioticum. Dit moet gedurende een maand (!) gegeven worden. 

Voorkomen is beter dan genezen…
36-48 uur nadat de teek zich vast heeft gebeten in de huid van de hond, wordt de Borrelia bacterie overgedragen. Het tijdig (binnen 24 uur) en op de juiste manier verwijderen van een teek, kan dus ziekte voorkomen. Een teek kunt u het beste verwijderen met een daarvoor bestemde tekenpincet of tekentang. Dit zijn handige hulpmiddeltjes om de teek netjes te kunnen verwijderen zonder de teek te beschadigen. Als u zorgt dat u een tekentang of –pincet in huis heeft, komt u nooit voor verrassingen te staan als uw hond of kat ineens thuis komt met een teek. In onze klinieken en onze webapotheek Dierapotheker.nl worden diverse tekenhakentekentangetjes en andere handige tekenverwijderaars verkocht, dus heeft u er nog geen in huis, kom dan even langs.

In de periode maart-oktober wanneer de kans op een tekenbeet het grootst is, is het raadzaam aan tekenpreventie te doen. De Scalibor® halsband en de Advantix® pipet werken goed tegen teken. De Scalibor halsband beschermt de hond gedurende 5 tot 6 maanden tegen besmetting met teken en bloedzuigen door zandvliegen. De band kan tegen water. Een ander goed werkend middel, is Advantix. Dit zijn pipetjes tegen vlooien en teken. Tegen teken werken de pipetten gedurende 4 weken. Deze behandeling moet dus elke 4 weken herhaald worden. Let op: bovenstaande producten zijn alleen voor honden.

Enten
Ook is het sinds kort mogelijk uw hond te enten tegen Lyme. Deze enting mag vanaf 12 weken leeftijd aan de hond gegeven worden en moet na 3 weken herhaald worden. Daarna wordt de hond jaarlijks voor het ‘tekenseizoen’ geënt (februari/maart). Heeft u met betrekking tot uzelf vragen over teken? Kijk dan eens op de Tekenradar.

Bron:
Daphne Boet, team dierenartsen gezelschapsdieren
Dierenartsenpraktijk Horst
T: 077-3982169
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W: www.daphorst.nl