Prostaat - Prostaatproblemen bij de reu

Bij aandoeningen van de prostaat is steeds weer de vraag: is er sprake van een zwelling door verhoogde geslachtsdrift, of is het een ontsteking? Bij oudere honden moeten we helaas ook denken aan prostaatkanker. Wij willen u hieronder vertellen hoe we achter de juiste diagnose kunnen komen bij prostaatproblemen. Ofschoon we tegenstander zijn van `zomaar' castreren, denken wij, dat bij steeds weer terugkerende prostaatproblemen castratie een serieuze overweging is.

Differentiaal diagnose

Prostaathypertrofie
Onder de diagnose prostaathypertrofie verstaan we een zwelling van de prostaat onder invloed van hyperseksualiteit. Houdt u er rekening mee, dat hyperseksualiteit niet altijd aan de buitenkant te zien is. Er zijn ook bij reuen stiekeme genieters.
Meestal zien we het bij oudere reuen, bijvoorbeeld ouder dan 6 jaar. Toch komt het ook regelmatig voor bij jongere reuen.
Kenmerken voor prostaathypertrofie zijn: druppelsgewijs verlies van (waterig) bloed uit de voorhuid buiten het plassen om. We vinden de druppels (waterig) bloed op de vloer. Vaak zien we ook, dat er problemen zijn bij de stoelgang. Persen op de ontlasting en afgeplatte fecaliën zijn kenmerkend voor een prostaathypertrofie.

Bij de reu zit het prostaatweefsel aan de buitenkant van de pisbuis; bij een man maakt het prostaatweefsel deel uit van de wand van de pisbuis. Bij de reu zien we bij prostaathypertrofie nooit plasproblemen, zoals druppelen en niet kunnen plassen of vaker moeten plassen; kenmerken van prostaatproblemen bij de man.
Als er bij de reu toch plasproblemen zijn bij een vergrote prostaat is er grote kans op ontsteking of tumor.
Bij rectaal touché is de prostaathypertrofie te diagnosticeren aan de hand van het feit, dat de prostaat egaal en symmetrisch gezwollen is. De prostaathypertrofie kan worden behandeld met een chemische castratie (Tardak, Vetadinon), die overigens maar een tijdelijke oplossing biedt; maximaal 4 weken.

Het is goed mogelijk dergelijke patiënten te behandelen met het homeopathische middel MacSamuel Geslachtsdrift
Als bij een reu ouder dan 6 jaar er regelmatig prostaathypertrofie optreedt doet u er goed aan in plaats van herhaalde chemische castraties of homeopathie te besluiten tot castratie. Dit om te voorkómen, dat chronische irritatie van de prostaat kan leiden tot een kwaadaardig proces

Prostaatontsteking
Bij een prostaatontsteking is er meestal sprake van algemeen ziek zijn door pijn. Er zijn meestal ook plasproblemen. Die kunnen variëren van niet kunnen plassen of druppelsgewijs plassen tot onwillekeurig urineverlies. De prostatitis gaat vaak gepaard met blaasontsteking en daardoor kan er sprake zijn van frequent kleine beetjes urineren.

Bij rectaal touché kunnen we een zwelling van de prostaat vast stellen die meestal asymmetrisch is. Bij een ontsteking van de prostaat moet altijd rekening gehouden worden met een kwaadaardig proces (zie daar) Soms zien we prostaatcystes, die zo groot kunnen worden dat ze de gehele buikholte kunnen vullen. Hier moet operatief ingegrepen worden.De prostatitis kan worden behandeld met antibiotica en ontstekingsremmers.

Prostaatkanker
Bij prostaatkanker zien we ook problemen als niet kunnen plassen, vaak plassen of de plas laten lopen. Bij rectaal touché vinden we meestal een zeer onregelmatige, bobbelige en asymmetrische prostaat. Om het verschil tussen prostatitis en prostaatkanker te kunnen vast stellen, nemen we onder echo begeleiding een weefsel biopsie uit de prostaat en sturen dat op voor onderzoek.
Prostaatkanker is niet goed te behandelen. Dat betekent dat bij prostaatproblemen zeker geldt: voorkómen is beter dan genezen.
Bij een reu van 6 jaar en ouder moeten we bij recidieven van prostaathypertrofie of prostaatontsteking niet te lang wachten met castratie. En omdat wij geen voorstander zijn van zo maar castreren, kunt u dit advies heel serieus nemen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Deze cliënten hand-out is bedoeld als ondersteuning van het consult door de dierenarts. De tekst gaat ervan uit dat uw huisdier al door de dierenarts is gezien. De adviezen in de hand-out gelden alleen voor dieren bij wie de diagnose is gesteld. De informatie dient niet als vervanging van een consult door de dierenarts!
Bedenk bij het lezen dat de gezondheidssituatie van uw huisdier anders kan zijn dan in de teksten wordt beschreven.
Verder worden al onze hand-outs vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op grond van persoonlijke ervaringen. Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur.

Drs. Atjo Westerhuis, dierenarts, verbonden aan WHG Westerhuis Kliniek voor Gezelschapsdieren, Dalwagen 29c, 6669 CA Dodewaard, T 0488 – 410040; spoed: 410077; F 0488 410099 e-mail: [email protected]