Activiteiten

za mei 25 @ 9:00AM - 05:00PM
Oss CAC-CACIB
zo mei 26 @11:30AM - 04:30PM
Dag van de Ieren - 10 jaar NIWC
do mei 30 @ 9:00AM - 05:00PM
KCM Barsoi Club
do mei 30 @10:00AM - 04:00PM
KCM Deerhound Club
za juni 01 @ 8:00AM - 05:00PM
KCM Ierdie
za juni 01 @ 9:00AM - 05:00PM
KCM de Greyhound Club

Verslag Jonge Honden- en Veteranendag, nu anders…

Op zondag 23 September is er door de stichting rasgroep 10 weer de Jonge Honden- en Veteranen dag georganiseerd. Afgelopen jaren was dit opgezet als een echte show maar dit jaar was het helemaal anders. Er is namelijk geprobeerd om het wedstrijdelement weg te halen en er een echte fundag van te maken. Iets wat in mijn ogen uitstekend is gelukt en met bijna 80 inschrijvingen was het ook nog eens een super gezellige windhondendag!

De Fun begon al bij het ophalen van de ringnummers, Marina en Anton Verschueren hebben namelijk een erg mooi en goed gevuld verrassingspakket beschikbaar gesteld voor alle ingeschreven honden. Deze was onder andere gevuld met speelgoed, kauwstaafjes en nog meer plezier voor de hond. Hierbij hield het nog niet op want ook Joppe creations had voor de ingeschreven honden een leuk cadeautje beschikbaar gesteld. Zonder nog maar iets gedaan te hebben was iedereen al flink verwend.

Het showen was nog wel een groot onderdeel van de dag. Alle honden werden gekeurd door 1 of 2 keurmeesters. Alle honden van 3 tot 6 maanden werden gekeurd door de heer Frans Gerritsen, alle andere honden zijn gekeurd door mevrouw Irmgard de Haan en mevrouw Wilma Marijnissen.
Om het wedstrijdelement weg te halen werden er geen honden geplaatst of gekwalificeerd. Ook was er geen keurverslagen maar wel een certificaat. Alle honden werden beoordeeld op onder andere hoofd, hals achterhand en gangwerk en konden hiervoor punten krijgen. Deze punten kwamen dan uiteindelijk op het certificaat te staan. Het resultaat van deze opzet is dat er bijna 80 winnaars waren. Daarnaast was er ook ruimte gecreëerderd voor ringtraining waaraan iedereen kon meedoen. Zo konden zelfs de exposanten met weinig ervaring vol vertrouwen de ring in en hun hond op hun mooist tonen. Zo ver als dat ik het heb kunnen zien hebben de meesten het super goed gedaan.

Na het showen was het dan tijd voor de echte fun. Nadat de eerste keuringen voorbij waren werd er een echte hondenspeeltuin opgezet. Hier waren tunnels, een echte ballenbak, hoopers en balanskussens aanwezig. Alle honden en exposanten konden zich hier onder begeleiding vermaken en leuke nieuwe spelletjes leren. Net als bij de ringtraining stonden ook hier weer honden met hun mensen in de rij te wachten totdat ze aan de beurt waren. Voor een echte fundag was dit alleen nog niet genoeg, er stond namelijk ook nog funcoursing op het programma. Helaas brak vandaag de herfst door en waren er flinke stortbuien. Waar we de show en spelonderdelen lekker binnen konden houden moesten we voor de coursing toch echt naar buiten. Ondanks het slechte weer was er ook hier genoeg animo voor. Meerdere honden en mensen waagde zich buiten om een stuk te gaan rennen. Waar de ene hond vol overtuiging achter de haas aanging, rende de ander liever heen en weer naar de verschillende bazen en honden, weer andere honden lieten het rennen liever over aan hun mensen.

Al met al was het voor zowel mens als hond zeer geslaagd. De mensen hebben lekker kunnen kletsen, ervaringen uitwisselen, shoppen, eten en noem maar op. Ook de honden hebben zich vermaakt, natuurlijk door alle georganiseerde activiteiten maar ook door het spel onderling, het verkregen lekkers en natuurlijk alle positieve aandacht. Maar het mooiste aan deze dag vond ik de bijna 80 winnaars!

Sanne Bosman
bron: www.windhonden.info