Activiteiten

zo jan 27 @11:30AM - 03:00PM
Nieuwjaarswandeling
vr feb 01 @ 9:00AM - 05:00PM
Eindhoven CAC-CACIB
vr mrt 01 @ 9:00AM - 05:00PM
Groningen CAC-CACIB Martinidogshow
za mrt 02 @ 9:00AM - 05:00PM
Groningen Benelux Winner CAC-CACIB
vr mrt 08 @ 9:00AM - 05:00PM
Hartonderzoek
za mrt 23 @ 9:00AM - 05:00PM
Leiden CAC-CACIB

Fietsen met de hond? NIET doen in deze hitte

De Dierenbescherming waarschuwt hondenbezitters om tijdens deze warme dagen vooral niet met hun hond te gaan fietsen. Zeker niet op het heetste moment van de dag. "Een hond kan z'n warmte niet goed kwijt, en kan daarom al binnen een kwartier oververhit raken."

Een rondje fietsen is voor veel mensen de ideale manier om tijdens deze warme zomerdagen een beetje af te koelen. Maar volgens de Dierenbescherming is het mee laten rennen van je hond bij deze temperaturen 'zeer onverstandig'.

Hond kan niet zweten

"Een hond kan niet zweten. De enige manier waarop-ie de warmte kwijt kan raken is door te hijgen of via zijn poten", zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. "Maar omdat de lucht zo warm is heeft dat hijgen geen zin, en het asfalt waarop de hond rent is vaak zo warm, dat ook dat niet helpt om af te koelen. Sterker nog: vaak verbranden honden hun poten door het hete asfalt."

Dat de hond niet af kan koelen, kan heftige gevolgen hebben. "Een hond kan al heel snel oververhit raken, soms binnen een kwartier. Dat kan leiden tot ademhalings- of hartproblemen, die soms zelfs fataal kunnen zijn."

Zo herken je oververhitting bij je hond

Oververhitting heeft volgens de Dierenbescherming vier fases:

Fase 1: De hond hijgt, zoekt schaduw of een koel plekje en is onrustig;
Fase 2: De hond hijgt hard, kwijlt, braakt en/of heeft diarree;
Fase 3: De slijmvliezen van je hond kleuren bleek;
Fase 4: De hond reageert niet meer op prikkels, staart voor zich uit en verkeert in shock.

Voor alle fases geldt dat je de hond het beste zo snel mogelijk naar een koelere plek kunt brengen. Vanaf fase 2 raden we je aan je dierenarts te bellen. Je kunt al wel vast wat lauw water over de buik laten stromen, of natte doeken op de buik leggen. Let op: gebruik geen ijskoud water, dat kan gevaarlijk zijn! Probeer de hond een beetje te laten drinken.

zie ook:
Hoe een oververhitte hond af te koelen